2014. 02. 04.

Tabata edzésmódszer

Majdnem két hónapja hallottam először a tabatáról, mely elméletben rögtön el is nyerte a tetszésemet, ki is próbáltam gyorsan.

A tabata Japánból eredeztethető, egészen pontosan Izumi Tabatától. Lényege, hogy rövid ideig (20 mp) nagy intenzitású edzésgyakorlatot végez az ember, pihen egy még rövidebbet (10 mp) és ezt ismételgeti 6-8 alkalommal azonos edzésgyakorlat keretében. Ez által a teljesítmény növekszik. Nagyon kemény zsírégetést ígér a módszer, igen hamar túl vagy rajta, elvégre, ha 8-at végzel egy gyakorlatból és négyfélét, akkor is megvagy fél órán belül. Ez pedig a mai, felgyorsult világunkban igencsak kecsegtető.
De vigyázni is kell vele, mert az intenzív izom-igénybevétel megfelelő időtartamú bemelegítést, valamint utána nyújtást igényel.
A felkészületlen, anti-sportos, szívbeteg, túlsúlyos, magas vérnyomású/koleszterinű, középkorú vagy idős embereket arra kérem, inkább hanyagolják ezt a témát! Aki viszont nincs benne ezek halmazában, mindenképpen kerítsen rá sort, mert valóban jól megmozgat, akár többen is jó, ha egyszerre csinálják, így húzhatják egymást, plusz inspirációt adhatnak egymásnak.
Segítségül itt egy tabata időmérő: szól, hogy mikor kezdd, mennyi van még hátra, mikor pihenj és mikor kezdd el újra. Ezt nyolcszor ismétli, utána megáll, hogy lásd, nem kell tovább sínyleszteni magad.

Nincsenek megjegyzések: