2012. 01. 26.

Felsőtest edzés

Eddig még nem közöltem blogbejegyzést a felsőtest edzéseimről, még csak nem is igazán említettem létüket, pedig szinte ugyanolyan szinten vannak, mint a futó- és biciklis kondícionálásaim.
Valójában korábban hozzá is láttam, talán 14 éves lehettem, mikor elkezdtem lefekvés előtt fekvőtámaszozni, súlyzózni a szobámban, mert mindig annyi energia maradt bennem a nap végére, hogy ha nem mozogtam valamit, nem tudtam mélyen, pihentetően aludni. Ez azóta is így van - de teszek is érte, hogy medvemód aludjam álmaimat.
Hosszasan, éveken keresztül - kisebb szünetekkel - végeztem ezeket az ágyba bújás előtti gyakorlatokat, a testem meg szépen nemesedett, alakult abba az irányba, amilyenre az ember megteremtetett.
Ez így folyt egészen 2010 augusztusáig, mikor Tomi unokatesómmal elkezdtünk járni az Oláh Gábor utcai Kondi Parkba, ahol egyszerű, játszótér szerű környezetben fejleszthetjük izomzatunkat.
Ez a fajta edzés sokkal jobban megdolgoztatott, mint az, mikor otthon egyedül, kevesebb ösztönzéssel építettem a testemet. Azonban ha nem csak egyedül vagyok, az hatással van rám, hogy jobban teljesítsek. Egy konditeremmel szemben három fő előnnyel bír: ingyenes, szabad levegőn történik és ami talán a legfontosabb, hogy az edzés nem súlyzókkal történik, hanem a saját testsúlyunkkal, így használata arányos izomszerkezetet eredményez.
2011. nyár végén úgy alakult, hogy néhány barátunknak is megtetszett a Kondi Parkban történő edzés, így időnként egyszerre 6-7-en is összejöttünk egy-egy kora esti kondizásra, melyek a sok rövid beszélgetés, pihenés során akár több órásra is elnyúltak.
Így volt ez nagyjából ősz elejéig, mikor szépen lassan elmaradoztak az újoncok, és maradtunk megint ketten, Tomival.
Épültünk tovább, aztán beállt a hidegebb időszak, és bő 2 hónapja már csak egyedül járok - igyekszem minden héten hétfőnként, szerdánként és péntekenként kijárni. Főleg tolódzkodok, különféle kézpozíciókban húzódzkodok, valamint fekvőtámaszozok.
A városban még két ilyen Kondi Park található; a DEAC pályán épült másodjára, a legújabb pedig a Debreceni Jégcsarnok mellett található - aki gondolja és még nem volt ilyen helyen, és éppen a közelében jár ezen helyek egyikének, annak bátran ajánlom, próbálja ki, mert igazán jó kis edzést nyújtanak.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

ez hol van? pesten nincs?

BLePister írta...

Debrecenben, az Oláh Gábor utcai sportközpont területén.
Pesten is van egy pár:
"A Városligetben sok-sok éve van egy szabadtéri konditerem a süllyesztett focipálya mögött, a Dózsa-Ajtósi sarok közelében. Korlátok, nyújtók, bordásfalak, felülőpadok vannak itt, illetve idén tavasszal közvetlenül mellette termett egy modernebb edzőzóna is, komplikáltabb felszerelésekkel, igaz, ezekkel paradox módon csak egyszerűbb gyakorlatokat lehet végezni. Aki komolyan edz, az továbbra is a régi részre jár, az újabb helyen kezdők, gyerekek és idősebbek vannak. A Margit-sziget szintén rejt egy ilyen létesítményt, így írt róla egy olvasónk: „a Margit-szigeten az új játszótér mellett van a sziget északi végében, de azok inkább nyuggereknek való eszközök, egy sima korlát nincs, hogy legalább húzódzkodni lehetne.”

Az óbudai létesítményekre szégyenszemre először maga az Óbudai Önkormányzat hívta fel a figyelmünket, pedig a Velvet Flórián téri szerkesztősége egy köpésre van az egyik óbudai kondiparktól. „Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata az első szabadtéri kondigépekkel felszerelt parkját 2011-ben adta át. Ugyanebben az évben még kettőt, majd 2012-ben idáig szintén kettő ilyen parkot vehettek birtokba a sportolni vágyók. Az első egyébként pár száz méterre a Harrer Pál utcában, nem messze a szerkesztőségüktől található” - írták nekünk az önkorányzattól. Két olvasónk azonban egy másik harmadik kerületi létesítményt emlegetett: „a Hajógyári szigeten is van egy ilyen játszótér, ami kimondottan erre a célra készült. Volt rajta tornászkorlát, nyújtó, haspréshez pad” - fogalmazott egyikük, valamiért múlt időben. „A Hajógyárin van pár korlát, húzódzkodni, tolódzkodni lehet, van egy hasazó pad, meg pár alacsonyabb korlát feltehetőleg szökdeléshez”, sorolta-találgatta a másik olvasó."
( http://velvet.hu/trend/2012/07/13/21_ingyenes_kondipark_magyarorszagon/ )